Siemens birkaç gün önce havacılıkta güç / kg oranlı bir uçuş rekoru kırdı.
Siemens’ in daha önceki çalışması olan seri hibrit (range extender / menzil artırıcılı hibrit) hafif uçak , Avrupalı EADS ve Diamond beraberliğinde idi.
70 kw elektrik motoru ve 30 kw Austro Engines üretimi rotary jeneratör kullanılan sistem 2011 de ortaya çıkmıştı. Diamond 36 serisi üzerine yapılan çalışma ” DA36 E-Star” ismi ile kodlanmıştı.
DA36 E-Star
Siemens üretimi yeni elektrik motoru, sürekli 260 kw güç verebiliyor ve 50 kg ağırlığında. 5 kw/kg güç yoğunluğunda olan bu motorlar hem havacılıkta hemde otomotiv sanayinde verimlilik adına zor bir eşiği geride bıraktı.
Siemens ( SP 260 D ) elektrik motorunun kullanıldığı çekiş / uçuş sistemi , Alman Extra havacılığa ait 330 L serisi akrobasi tipi bir uçakta montajlı ve 2000 kg civarı kalkış ağırlıklı , 15- 20 dakika uçuş süreli.( Extra 330 LE).
Emisyon – temiz hava değerleri için, enerji tasarrufu amaçlı ve insansız uçak teknolojilerinde kullanılacak sistem 2030 perspektifli.
Gelecekte yüksek enerjili piller ile hibrit paket olarak kullanımı tasarlanan sistemin üretimi Airbus çatısı altında konumlandırılacak .
Macaristan Romanya gibi elektrikli Tren ve traksiyon sistemlerinde uzman Orta Avrupa da benzer çalışmalar devam ediyor. Slovenyalı Enstroj şirketi ürünleri ( ermax ) teknik değerleri Siemens SP 260 D elektrik motoruna yakın değerde.
Elektrikli paramotor, gyrokopter , delta kanat ,planör , v.b çalışmalar 10 senedir deneme test olarak yapılıyor. Fakat Siemens gibi bir şirket olaya dahil olup gelecek planları yapınca işin ciddiyeti daha net ortaya çıkıyor.
Önder DALGIÇ