Otonom araçların kullanım alanı kapalı – sınırlı bir trafik alanıysa yada araçlar mekik şeklinde 7/24 çalışıyorsa ( benzeri gereklilikler varsa) Otonom araçla ilgili yapılan çalışmalar bir anlam kazanıyor.Apartman içi asansör sistemine yakın olduğundan insan çok endişelenmiyor.
ULTra PRT (Elektrik Pod)
İngiltere
2Getthere
Masdar City B.A.E
Rivium Business Park HOLLANDA
Alden staRRcar
West Virginina Üniversitesi
Yukarıdaki çalışmaların benzerini 9 sene önce ODTÜ girişinde görünce sevinmiştik.Monoray fikri istikrarlı bir şekilde belirsizliğini koruyor.
Yazı başlığı animasyonunda ki (moto terminator) gibi üst düzey algoritmalar , düzeltici – kaza önleyici – acil durum v.b sistemler devreye girecekse otonom araçlar anlamlı hale geliyor.
Benzer yaklaşımla , araç dinamikleri (Savrulma ,Salınım,Yığılma,Çekiş,Fren , …) daha da iyi hale getirilebilir.
Son yıllarda Google – Tesla , Apple gibi şirketlerin sürücüsüz otomobil teknolojilerinde başı çektiklerini görüyoruz.İki şirketinde İnternet-Bilişim alanında dünya lideri olması ve sürücüsüz araçla bu kadar yakından ilgilenmeleri akla ilginç sorular getiriyor.
Soru 1 – Araçlar otonom olsun yada olmasın sürücü dışındaki yolcular (günümüzde) ne yapar ?
Soru 2 – Araçlar bilgisayar tarafından kullanılırsa sürücü koltuğundaki kişi (günümüzde) ne yapar ?
Cevap 1 – cep telefonu ile ilgilenir.
Cevap 2 – cep telefonu ile ilgilenir.
Son tahlilde ; Otonom arabalar yaygınlaşırsa Cep telefonlarımıza daha fazla ilgi göstereceğiz bu sayede adı geçen şirketler bol bol hayır hasenat işleyecek !!!
www.ultraglobalprt.com
http://www.2getthere.eu
http://fixlosangeles.com/prt/ https://en.wikipedia.org/wiki/Alden_staRRcar
metrino-prt.com
Önder DALGIÇ