Daimler şirketinin % 80 hissesini 2005 yılında aldığı Mitsubishi Fuson Kamyon ‘un Japon teknolojisi ile ürettiği 2. nesil hibrit kamyonet , % 23 e kadar yakıt ekonomisi vadediyor.
2010 dan sonra üzerine çalışılan sistem mimarisi seri hibrit .Elektrik motoru aynı zamanda jeneratör.Toyota prius ile çok yakın yapıya sahip Kamyoneti biraz daha detay inceleyelim;
Motor: Mitsubishi üretimi , Dizel 3 litre turbo intercooled , 110 Kw, Euro 5.
Elektrik Motor : 40 Kw ,Motor / Jeneratör , hava soğutmalı , BLDC.
Batarya : 270 volt 7.5 Ah, Soğutmalı Lityum .
Garanti :3 yıl / 100.000 km , Batarya 10 yıl.
Transmisyon : Otomatikleştirilmiş Manuel.
Kavrama : Tam otomatik yağlı çift kavrama .(duonic)
Fiyat : Liste fiyatına ulaşamamakla birlikte muhtemelen İngiltere fiyatı 37.000-45.000 GBP
Kamyonetlerin dolu ve boş hali (2,5-7,5 ton ) değişken olduğu için İçten yanmalı motor boş – dolu ağırlıkta iyi bir yakıt verimliliği sunamaz .Bu sebeple bu tip araçlarda hibrit motor doğru bir yaklaşım.
Hibrit araçlarda ; Lityum batarya ,elektrik motor ve elektrik motor sürücü kombinasyonu 10.000 dolar üzeri başladığı için batarya kapasitesi küçültülerek fiyat aşağı çekilmeye çalışılır .Bu mantığı en iyi oturtan araç Prius .Aynı mantığı Fuso Kamyonetin güç paketinde de görüyoruz .Prius dan görünür sistem farkı, ekstra bir jeneratör olmayışıdır.Dizel ve Elektrik motor Prius da olduğu gibi sürekli ,dönüşümlü ,dur kalk şeklinde çalışır.
Fuso Eco Hibritte batarya kapasitesi küçük , şarj deşarj süresi kısadır. Batarya Kısa süreli yüksek güç verebildiği için düz yolda belli hıza kadar ,kalkışlarda start stop şeklide ve yüksek güçte dizel motorla beraber devreye girerek çalışır.Batarya bittiğinde dizel motor bir yandan aracı hareket ettirirken diğer yandan jeneratör olan BLDC motor ile bataryayı doldurur.Frenleme anlarında BLDC motor yine jeneratör olarak devreye girer ve frenlemedeki kinetik enerjiyi elektrik enerjisi olarak bataryaya depo eder.
Tonajlı araçlarda güç aktarımı için kullanılan şaftın uzunluğu ve ağırlığı yakıt dezavantajı olarak geri döner.Bu tip çift tahrikli araçlarda güç aktarmayı ön ve arkaya ayrı ayrı uygulamak belirgin verim artışını getirir.Sisteme 2. transmisyon maliyetini azaltmak için 1 transmisyon 1 direct drive sistem daha makul olmalı.
Fuso Canter Eco Hibrit uygun bir başlangıç yaptı ve dahada iyi yerlere gelecek teknolojik altyapısı bulunuyor. Fuso Hibrit Kamyonet , Japonya gibi sağdan direksiyonlu İngiltere ,İrlanda ,Yeni Zellanda, Avustralya, İrlanda , v.b ülkelerin web sayfalarında oldukça faal. Fakat kardeş modeli Mercedes-Benz Atego Bluetec Hibritin daha yüksek tonajlarda daha yüksek dizel ve elektrik motorlu seçenekleri olmasına rağmen gidişatı daha belirsiz.
Önder DALGIÇ