İhtiyaç ve Yokluk = Pamuk Araba Trabant
Fenol reçine ve lifli malzemelerin birleşmesi 1930 ‘lu yıllarda deneylenerek duroplastı (durability + plastik ) ortaya çıkardı. Otomobillerde duroplast kullanımı ise 1937 de başladı .( Audi DKW F7 – F8 .. )
Savaş sonrası Almanya’nın bölünüp Doğu Almanya ‘nın Sovyet idaresinde olması Almanlardaki üretme aşkını dindirmedi. Audi ‘nin izinden giden AWZ Sovyetlerden (Türkmenistan – Özbekistan) gelen atık pamuk ürünlerini o günün kompozit ürününe (Phenoplast / Duroplast ) çevirerek metal taşıyıcı gövde üzerine Trabanta kaplama yaptı.
Basit teknolojisi ve özelliklerine rağmen rakibinin (hemp car) aksine milyonlarca üretildi .Ciddi bir ilham kaynağı oldu.
Benzer yapı diğer araçlar
DKW P- 70SKODA 100
Petrolün varil fiyatının 100 doları geçtiği 2000 li yılların ikinci yarısında bir maket araç üreticisi Trabantı elektrikli olarak gündeme getirdi ve yeniden yorumladı.
Trabantın hikayesinden bugüne çok zaman geçti .Karbon Elyaf ürüne kadar geldik ama kompozit meteryalli araçları seri üretime sokamadık.
Otomobil tarihinde önemli yeri olan Trabantı ,2000 li yılların gözünden teknik olarak değerlendirip beğenmedik .Sonuçta geldiğimiz nokta şu ; 2016 da içten yanmalı motor markası bile çıkaramamış , yerli otomobil delisi milyonlar !!!
Alışkanlıklar değişmiyor demekki . Ruslar Aral gölünü kurutana kadar pamuk ürettirdi , Türk dünyası yine kaybetti , Almanlar yoluna devam etti.
Trabantın kaportası pamukdanmış , domuzlar yiyomuş kontrası ile biraz içimizi rahatlatalım.
Bir bakmışsın yoksun , dur ve düşün hergün…
http://www.peasanttuning.com
Önder DALGIÇ